istorija4Године 1859. недалеко од мјеста Солферина на сјеверу Италије, десила се велика битка између француске и аустријске војске, након које је на бојном пољу остало око 40 хиљада рањеника.

Пролазећи крај бојног поља, швајцарски трговац, Анри Динан (Jean Henri Dunant) је видио тај стравичан призор и одмах организовао мјештане да помогну рањеницима, јер су војне санитетске службе обе војске биле увелико преоптерећене. У малој цркви, у мјесту Кастиљоне, импровизовано је прихватилиште за рањенике.

Након повратка кући, 1862. године написао је књигу ‘’Сјећање на Солферино’’, у којој је описао стравичне догађаје након битке. На основу књиге, представио је своју идеју о оснивању међународне организације за помоћ рањеницима, па је тако заједно са још 4 угледна грађанина Женеве, 1863. године основао ‘’Међународни комитет за помоћ рањеницима’’, који је прерастао у Покрет Црвеног Крста.

Те исте године, настала су прва национална друштва Црвеног Крста. Године 1964. је усвојена Прва женевскаконвенција.Након тога, усвојене су још три Женевске конвенције.

 • Прва женевска конвенција штити рањенике и болеснике на копну.
 • Друга женевска конвенција штити рањенике, болеснике и бродоломнике на мору.
 • Трећа женевска конвенција штити ратне заробљенике.
 • Четврта женевска конвенција штити цивилна лица у вријеме рата.

istorija3

Поред конвенција, усвојена су и три допунска протокола:

1. Први допунски протоколштити жртве међународних оружаних сукоба.

2. Други допунски протоколштити жртве немеђународних оружаних сукоба.

3. Трећим допунским протоколомје усвојен Црвени Кристал, као трећи знак Покрета.

У част оснивачу Црвеног Крста, Анри Динану, као знак покрета прихваћен је ‘’црвени крст’’ на бијелој подлози, обрнутих боја од швицарске заставе.Знак Црвеног Крста има заштитну употребу и  индикативну употребу.Заштитна употребасе користи у вријеме сукоба и представља видљиву ознаку заштите коју пружају Женевске конвенције.Индикативна употребасе користи у мирнодопском времену и служи као показатељ припадности Покрету Црвеног Крста.Основна улога Међународног покрета Црвеног Крста је да спријечава и убалaжава патње и несреће људи, гдје год и колико год је то могуће.

istorija

Данас, Покрет чине три компоненте:

Национална друштва спроводе основну мисију Покрета, промовишу његове Основне принципе и хумане вриједности, реагују у случају несрећа и катастрофа и баве се највише здравственим и социјалним програмима у држави.Међународна федерација друштава Црвеног Крста и Црвеног Полумјесеца спроводи своје активности у мирнодобском времену и координише рад Националних друштава, стављајући нагласак на промоцију хуманих вриједности, Женевских конвенција, као и на припрему и одговор на катастрофе.Међународни комитет Црвеног Крста је независна и неутрална организација која за циљ има заштиту живота и достојанства људи у рату, као и промоцију хуманих вриједности, Основних принципа и Међународног хуманитарног права.

Свој рад, Међународни Покрет Црвеног Крста и Црвеног Полумјесеца, заснива на СЕДАМ ОСНОВНИХ ПРИНЦИПА:

 • Хуманост
 • Јединство
 • Независност
 • Неутралност
 • Универзалност
 • Добровољност
 • Непристрасност