Као дио међународног Покрета Црвеног Крста, Црвени Крст Бања Лука је 2012. године обиљежио велики јубилеј – ЈЕДАН ВИЈЕК ПОСТОЈАЊА и дјеловања на овим просторима. Своју мисију током свих стотину година, Црвени Крст Бања Лука је спроводио кроз различите друштвене прилике, ублажавајући људске судбине свих народа на овим просторима. Кроз бројне акције и активности Црвеног Крста Бања Лука, прошле су многе генерације, учећи се хуманизму, развијајући солидарност и помажући онима којима је то потребно.

Основна мисија Покрета Црвеног Крста, па тако и Црвеног Крста Бања Лука је ублажавање људске патње, када год је то могуће и колико год је то могуће“. Наша организација има велику улогу у мирнодопским условима, а незамјењиву у ратним сукобима и елементарним несрећама. Данас, Црвени Крст Бања Лука је саставни дио Црвеног Крста Републике Српске и Дрштва Црвеног Крста/Крижа Босне и Херцеговине, а своjeдјеловање заснива на Закону о положају и овлаштењима Црвеног Крста Репбулике Српске.

35

Црвени Крст Бања Лука има свој Статут, као и Правилник о раду. Својим чланством, данас је најбројнија, а својим обимом рада најактивнија хуманитарна организација у Бањој Луци, али и на простору Републике Српске и Босне и Херцеговине. Увијек отворена за сарадњу у циљу помоћи онима којима је потребна, наша организација има контакте и споразуме о сарадњи са многим институцијама и организацијама, у владином и невладином сектору, а наши контакти су и у иностранству. Поред хуманитарних програма и активности, наша организација пружа могућност и за неформалан вид образовања, нарочити младим људима кроз разне обуке из специфичних области, којима се само Црвени Крст бави.

Поред Стручне службе, чији су чланови у радном односу, све активности реализују наши волонтери, односно активисти Црвеног Крста у Основним и Мјесним организацијама Црвеног Крста.

 Својим чланством, данас је најбројнија, а својим обимом рада најактивнија хуманитарна организација у Бањој Луци, али и на простору Републике Српске и Босне и Херцеговине ..